Икономика

Ердоган иска да превърне Турция в глобален хъб за определяне на цената на газа

От Георги Колев Георги Колев Редактор
865A688111e0e9b726db4d6c5b9c55c8666ad7cc Росен Христов бе гост на откриването и поздрави турския президент Ердоган. Снимка: МЕ

С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да се превърне в глобален център за определяне на референтните цени на природния газ.

Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган при откриването на разширението на газохранилището в Силиври, Истанбул. Българският министър Росен Христов бе гост и единственият поканен чуждестранен министър на енергетиката, съобщиха от министерството на енергетиката.

 

Нашата цел е възможно най-скоро да превърнем страната си в глобален хъб, в който да се определя референтната цена на природния газ.

Реджеп Тайип Ердоган

Северозападният регион на страната Тракия, граничещ с Гърция и България, ще се превърне в особено важен център за природен газ и втечнен природен газ (LNG) с увеличаването на капацитета на LNG и подземното газово хранилище, добави той по време на събитието в област Силиври. Увеличаването на капацитета е от 3,2 милиарда на 4,6 милиарда кубически метра.

Ердоган заяви, че Анкара е в контакт с Москва, която е основен производител и износител на природен газ, като подчерта, че те ще предприемат необходимите стъпки за превръщането на Турция в енергиен хъб. Ердоган и руският му колега Владимир Путин са обсъдили как страните да работят съвместно за изграждането на газов хъб в турския регион Тракия.

След разговори с руския си колега Владимир Путин по-рано тази година Ердоган обяви, че Анкара и Москва ще работят заедно за изграждането на газов хъб в Тракия след предложение от страна на Русия.

Министър Христов поздрави турския президент, както и ръководството на държавната енергийна компания Боташ за инвестицията.

Поканата към българския министър дойде дни след посещението на държавния глава Румен Радев в Истанбул, където той проведе среща с турския си колега. Една от основните теми по време на визитата беше задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Министър Христов бе придружен от изпълнителните директори на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгатрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

Визитата продължава и утре с преговори за дълготрайно сътрудничество с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез и ръководството на Боташ.