Европа

Нов масиран руски обстрел в Украйна, удари има и в Киевска област

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Властите в Украйна съобщиха за нов масиран руски обстрел. Сирени за въздушна тревога са задействани над територията на цялата страна в петък сутринта. За взривове се съобщава в няколко области, включително Киевска и Харковска. При обстрела са ударени обекти от критичната инфраструктура на страната. Няколко области са останали без ток. Според властите в Николаев срещу страната са изстреляни най-малко 60 ракети. Активирани са системите за противовъздушна отбрана.

На този фон руската информационна агенция ТАСС съобщи за 8 загинали при украински обстрел в Луганска област.

Близо 400 военни сблъсъци между силите на Киев и Москва е имало от началото на седмицата в Източна Украйна, съобщиха от армията на страната. Оттам посочват, че Русия е извършила над 40 въздушни атаки от 8 декември насам, включително срещу граждански обекти.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че при обстрел в Херсон е била ударена сграда на Червения кръст. Загинали са парамедик и доброволец. В града, който от ноември отново е под украински контрол, има прекъсвания на тока.

Само за един ден Русия бомбардира Херсон над 16 пъти. Само за ден. И така – всеки ден. Отново бяха обстрелвани населените места в Харковска област. В Донбас, както и през изминалите седмици, продължават бруталните руски атаки. Окупаторите хвърлят в настъпление всичко, което имат. Те не могат да победят армията ни, затова унищожават градовете и селата, така че да няма сгради и дори стени, които да се използват за отбрана.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Освен това Киев очаква мащабна руска офанзива в началото на следващата година, стана ясно от интервю на украинския главнокомандващ на въоръжените сили за списание The Economist. Валерий Залужни посочи, че най-рано в края на януари Москва може отново да опита да превземе украинската столица. Той призова за още военна помощ, с която страната му да отговори на атаките.

От американския Пентагон заявиха, че разширяват обученията на украинските сили през зимните месеци. До момента от САЩ са обучили над 3000 украинци за използването и поддръжката на гаубици, бронирани превозни средства и ракетни системи HIMARS.