Свят

Перу обяви 30-дневно извънредно положение заради протести

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Правителството на Перу обяви 30-дневно извънредно положение на фона на протестите в подкрепа на отстранения президент Педро Кастильо. Мярката позволява военните части да помагат на полицията за поддържане на обществената сигурност.

Демонстрантите обаче нямат намерение да се отказват от шествията.

 

В даден момент ще трябва да отложат извънредното положение и ще се надигнем. Мислят, че ще ни спрат? Не, няма. Извършиха сериозна несправедливост не само срещу президента Педро Кастильо, но и против волята на народа на Перу. Не можем да даваме лош пример на новите поколения. Трябва да защитим демокрацията и да дадем урок на всички, които участваха в преврата.

Линда Себальос, поддръжник на Педро Кастильо

Протестиращи пред полицейското управление, в което е задържан Кастильо, се сбиха с полицаи и поискаха освобождаването му. Прокуратурата иска бившият президент, обвинен в бунт и заговор, да бъде задържан за 18 месеца.

До неговото сваляне от власт се стигна след опит незаконно да разпусне Конгреса на Перу. Впоследствие депутатите отвърнаха с вот за импийчмънт, след който досегашният вицепрезидент – Дина Болуарте, зае президентския пост.

Повече от седмица протестиращи блокират пътища и нападат полицейски управления. По данни на здравното министерство най-малко 7 демонстранти са загинали, а други около 50 са били приети в болница. Тази седмица Болуарте предложи следващите общи избори да се проведат с 2 години по-рано, през 2024-та.