Свят

Перу с първата жена президент след импийчмънт на досегашния лидер

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу, след като досегашният държавен глава - Педро Кастильо, беше свален от власт с импийчмънт от парламента. Болуарте призова за политическо примирие и създаване на правителство на националното единство.

Поемам тази задача със смирение, но и с уважение към нацията и перуанското население. Ще изпълня дълга си, тъй като трябва да продължим да ограничаваме бедността и глада. И да се борим за развитие на страната.

Дина Болуарте, президент на Перу


60-годишната Болуарте, която до момента беше вицепрезидент на Перу, положи клетва пред парламента, часове след като Кастильо опита да го разпусне и да сформира извънредно правителство. Причината за решението му беше предстоящата процедура по импийчмънт срещу него, която парламентът планираше да разгледа.

Освен това в телевизионно обръщение към нацията Кастильо обяви извънредно положение и комендантски час. Ходовете му предизвикаха поредица от оставки в кабинета и гласуване за свалянето му от президентския пост, което беше прието с голямо мнозинство от депутатите.

По-късно властите в страната съобщиха, че Кастильо е арестуван и обвинен в "бунт" и "заговор" заради нарушаване на конституционния ред. От Конституционния съд на Перу го обвиниха в опит за държавен преврат. Новият президент Болуарте направи същото и критикува действията на своя предшественик.

След промяната във властта поддръжници и противници на управлението на Кастильо излязоха на отделни шествия в столицата Лима. Стигна се и до сблъсъци с полицията.