Европа

Украйна съобщи за доказателства за изтезания над деца

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хуманитарната криза в Украйна се задълбочава след началото на руската инвазия преди близо 10 месеца. Властите съобщиха, че са открили доказателства за насилие над деца в територии, които са били окупирани от руската армия.

 

Открихме 10 помещения за изтезания в Херсон, като 4 от тях са в самия град. В едно от тях имаше отделна килия, където са държани деца. И според хора, които са били там, се е знаело, че там има наши украински деца. Дори самите окупатори са я наричали детска килия.

Дмитро Лубинец, омбудсман на Украйна

Омбудсманът Дмитро Лубинец заяви, че подобни помещения са открити и в Балаклия, в Харковска област.

От Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) съобщиха, че атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна излагат на риск почти всяко от 7-те млн. деца в страната заради прекъсванията на тока, отоплението и водоснабдяването.

На този фон през последното денонощие украинската армия е свалила 13 дрона в района на столицата Киев, но в резултат на серията от удари в сряда са нанесени щети на 5 сгради.
От руското военно министерство разположиха междуконтинентална балистична ракета „Ярс“ в Калужка област, близо до границата с Беларус и Украйна. От Москва предупредиха, че американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ ще бъдат поставени под прицел от руските сили, ако бъдат изпратени на Украйна.

Междувременно от Съединените щати прогнозираха, че бойните действия няма да бъдат прекратени през зимата, след като по-рано Володимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си до Коледа, а от Кремъл отхвърлиха тази идея.