Общество

Колко струват „безплатните“ дърва за пострадалите от наводненията в Карловско?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Повече от 700 от бедстващите домакинства в Карловско са получили по 3000 куб. м. дърва по данни на община Карлово. Дървата са предоставени безвъзмездно, но безплатни ли са те за пострадалите от наводненията?

На всяко домакинство, пострадало от наводненията, се полагат по 5 кубика дърва. Те обаче не могат да закарат сами дървата до домовете си, тъй като за това се изисква специализиран транспорт.

Тука говорим за дървета, които са с диаметър от 60-80 см. до 1 м. дебелина. Впоследствие всеки си хваща някакви хора за помощ, те пък са искали някакво възнаграждение за този техен труд, съответно имат разходи за транспорт. И оттам дойде и напрежението, понеже като се чуе безплатни дърва всеки очаква безплатни дърва да му дойдат в двора и да се нарежат и нацепят сами.

Христо Иванов, кмет на село Богдан

Арман Павлов е един от местните, които доставят дървата до домовете на хората.

Дървата аз ги разкарвах на наводнените села, защото аз се занимавам с това. Ако си ги купиш от горското са 1000 лв., но от мен ги получават за 40 лв. – рязане, товарене и до вкъщи. Хората ли ви даваха парите? Да. Всичко е документирано, всичко си има. Даже са изкарвали в общината квитанции.

Арман Павлов, местен жител

Така услугата рязане и доставяне на един кубик дърва струва 40 лв., а за тези, които искат сами да ги превозят условията са по-различни.

„Всеки може да си натовари и транспортира дървата сам. Тук има една такса от 1,50 лв. за кубик, както и 3 лв. за превозен билет, т.е. за 5 кубика дърва, трябва да заплати 10,50 лв. За момента дървата дори са нарязани и всеки, който не си ги е взел може да отиде и да си ги натовари за тази стойност“, отбеляза още кметът на с. Богдан Христо Иванов.