Общество

Спад в цените на дървата за огрев във Велико Търново

От Euronews България Euronews България

Истерията с дефицита на дървата за огрев приключва. От понеделник цената им се понижава във Великотърновско и други региони, а търговците уверяват, че има достатъчно на склад. Потребителите обаче все още се страхуват от нов дефицит и скок на цените.

Семейството на Нели Маринова от Велико Търново се отоплява на дърва от 8 години. Живеят в двустаен апартамент, като всички помещения се отопляват на камина с водна риза. Тази година не са купували дърва и ползват миналогодишните.

Ние лично ползваме десетина кубика за цялата зима, имаме от миналата година, не сме купували и чакаме да ги свършим и ще минаваме на климатици! Имаме един монтиран и за хола и за кухнята предвиждаме да купим. Изолация сложихме и се надяваме да се подобрят цените на тока!

Нели Маринова

В къща живея на два етажа, отопляваме си етажа, на дърва сме от две години, но тази година са изключително скъпи дървата, купили сме на 170 лв кубика. Спокойни ще ни бъде на топло, но не и финансово спокойни!

Иван Йосифов

Репортерска проверка сред фирмите за дърва за огрев показа, че те поевтиняват. Във Великотърновско цената на кубичен метър стигна до 180 лева през лятото, а в момента се предлагат между 160 и 155 лева.

За Великотърновския район, за Стара Загора, за Нова Загора, за Казанлък, дърва има, цената на дървесината пада, поради това че има голямо предлагане, има много дървесина на пазара, а търсенето е много слабо. Нямаме записани хора, в следващите 4 дена почти нямаме заявки. Даже ние сме намалили цената с около 15 лева от понеделник, 155 лева на кубик!

Валентин Николов, управител на дърводобивна фирма и търговец

Една от причините за рекордните цени на дървата това лято беше недостиг на суровина в преработвателните предприятия. Те започнаха да изкупуват огромни количества и това доведе до дефицит и високи цени за населението, обяснява Валентин Николов. Пазарът се нормализира и след забраната за износ.

До днес имаше забрана за износ на дървесина, за да може да се снабди населението в страната. Днес пада забраната, но не съм чувал да има големи интереси за чужбина!

Валентин Николов, управител на дърводобивна фирма и търговец

Според търговците на дърва, се очаква още понижение на цената им.