Общество

90% от заявките на дърва за огрев са изпълнени

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Няма проблем с доставките на дърва за огрев, изпълнени са 90% от заявките.

Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев по повод множеството сигнали за липса на дървесина в страната.

Заради високите цени на природния газ и електричеството редица домакинства се върнаха към традиционните дърва за огрев за отопление. По данни на Министерството на земеделието тази година държавата ще достави 1 500 000 кубика преработена дървесина на фона на 900 000 през изминалата. 

 

В последните 3 месеца се наблюдава рекорден добив на дървесина, за да можем да смогнем с доставките на дървесина. Количествата, които са добити и са доставени на различните ведомства са вече 135% от предишните такива.

Явор Гечев, министър на земеделието

Към момента на свободния пазар 1 кубик дърва за огрев варира между 140 и 200 лева. Високите цени и голямото търсене се оказва предпоставка за презапасяване, тъй като потребителите се притесняват, че могат да останат без дърва за огрев. 

 

Основният проблем се оказва създадената психоза, че няма да има дървесина и зимата ще бъде студена. Просто искам да кажа на хората – ще има и следващи зими все пак, а презапасяването е невероятно. 

Дамян Дамянов, директор на югозападното държавно предприятие

Въпреки поевтиняването на природния газ, цената на парното няма да бъде намалена, обяви пред Euronews Bulgaria председателя на КЕВР Иван Иванов. 

 

Цената на топлоенергията няма да бъде променяна от 1-ви януари, което означава, че тя ще остане същата до новия ценови период, който започва от 1-ви юли 2023 година. 

Иван Иванов, председател на КЕВР

Според бившия изпълнителен директор на Булгаргаз Кирил Темелков апокалиптични сценарии са малко вероятни. „Централна и Източна Европа са подсигурени откъм природен газ, хранилищата са пълни, договорите се изпълняват. Надяваме се да няма ситуация, която да предизвика сътресения“, каза Темелков.