Икономика

Дърва за огрев: Хората търсят алтернативи на газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хората в Европа купуват дърва за зимата като алтернатива на газа на фона на проблемите с доставките на синьо гориво. Заради търсенето цените растат – в Молдова например местните разказват, че плащат двойно спрямо миналата година. Междувременно в някои части на Гърция властите подпомагат хората с безплатни дърва.

През най-студените месеци Тудор Попешку от Молдова обичайно се отоплява на газ и на дърва. С кризата с доставките на синьо гориво обаче това се променя – сега той разчита повече на дървата, но заради нарастващото търсене разходите са по-големи. Местните разказват, че плащат двойно спрямо година по-рано.

 

Имам 8 кубика дърва, а за зимата ще ми трябват 10. Сега са по-скъпи и мога да взема само толкова, за колкото съм платил предварително.

Тудор Попешку, жител на Кишинев

Много хора избират да купят дърва като алтернатива на газа. Молдова не е единствената страна, в която се наблюдава подобна тенденция. Същото правят и в по-богатите региони на Европа, например в Германия, Полша и Чехия.

Гърците също търсят дърва за огрев. В Глифада, близо до Атина, властите помагат на най-нуждаещите се с дърва, събрани от местни гори и паркове.

 

Тези дърва са сухи, събираме ги от март. Заради енергийната криза решихме тази година да ги нарежем и да ги предоставим на семействата в града ни.

Ани Кафка, служител в община Глифада

Дървата обаче са временно решение за зимата, тъй като изсичането и изгарянето им за огрев вреди на околната среда и допринася за замърсяването на въздуха.