Общество

101 дни от бедствието в Карловско – как ще посрещнат зимата жителите на наводнените села

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Финансовата помощ за най-пострадалите домакинства в наводнените карловски села започва да се изплаща от днес. Средствата могат да бъдат получени в клоновете на „Български пощи“, съобщиха от Българският червен кръст. 101 дни след бедствието как се възстановява инфраструктурата там и как хората ще посрещнат зимата?

Кални улици, негодни за живот къщи, пустош така изглеждат наводнените карловски села 3 месеца след бедствието.

Жителят на село Богдан Лазар Атанасов живее заедно с внучките и дъщеря си от няколко месеца във фургон. Той разказва, че условията не са най-добрите, но са поносими.

Тясно е, неудобно е, две легла не можеш да се завъртиш, маса няма къде да сложиш да ядеш.

Лазар Атанасов, жител на с. Богдан

Стефка Тодорова е получила над 5 хиляди лева за възстановяване на наводнената ѝ къща. Тя каза категорично, че тези пари не могат да върнат жилището ѝ в предишния му вид.

„2 милиона куб. метра инертна маса са извадени от речните корита в Каравелово, Богдан... над 7 кубика дървен материал, като той е разпределен и хората са си го получили“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Коритата на реките в наводнените села са почистени, уверяват кметовете, но страхът на жителите от повторно наводнение при следващ порой остава.

Има повод за основателни притеснения, тъй като коритото на реката е направено от пясък, която имахме в наличност, не е отъпкано. Има вероятност част от коритото да се срути и да се довлекат наноси.

Христо Иванов, кмет на с. Богдан

Кметът на с. Богдан уточни, че в момента няма какво да се направи, но в близко бъдеще коритото ще бъде по-добре укрепено. Дотогава обаче жителите на селата ще продължат да гледат със страх всяка капка дъжд.

Вижте повече във видеото.