Европа

Сигурният път към Европа минава през България или защо мигрантският поток се засилва точно сега

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Бежанците от  Сирия и Афганистан разбраха, че основният и най-сигурен път към Западна Европа  е българо-турската граница, а не турско-гръцката, както досега. Това заяви пред Euronews Bulgaria анализаторът Тайфур Хюсеинов. Политиката на Ердоган е базирана на приятелските отношения, смята Хюсеинов.

„След възпирането на бежанския поток към Гърция и ролята, която изигра Фронтекс през последната година и малко повече, също в унисон с гръцките власти, насочи бежанския поток към България“, припомни той.

 

Към 4 милиона – това е официалната статистика. Но неофициално, поне 5-6 милиона – можем само да гадаем доколко стига броят на мигрантите, и то сирийските, нека отбележим. Афганистанските бежанци не са включени в това число.

„Проблемът е сериозен, най-вече със задълбочаващата се икономическа криза. Турските граждани изразяват все по-ясно негативно отношение към тях. В такава атмосфера, в една такава среда, е малко трудно, който и да е, да се чувства сигурен“, каза още Хюсеинов.

Турските власти, когато пожелаят, имат ресурс да ограничат абсолютно всякакъв поток, смята анализаторът.

Политиката на Ердоган е насочена най-вече на приятелска основа. Така беше с бившия министър-председател Бойко Борисов, гледаме, че на въпросната среща с българския президент Румен Радев се отнася именно по такъв начин – „отношението е към моя приятел“. Тоест, всичко се решава на приятелска основа, разсъждава Хюсеинов.

Цялото интервю вижте във видеото.