Общество

Подозрение: Сделка накара Австрия да се смили над Хърватия за Шенген

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Австрия изведнъж постави темата, че заради мигрантската вълна и огромния ръст на незаконни мигранти, които регистрира на своите граници, тя е срещу влизането на България, Румъния и Хърватия (в Шенген – бел. ред.). Това бяха първоначалните изявления на австрийския канцлер. Австрия въобще не използва думата корупция, защото проблемът с корупцията в Австрия е огромна тема от 2019 г. Имаше серия от скандали.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria главният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той припомни, че в първоначалното правителство на Австрия след изборите през 2019 г. участваше и Партията на свободата, но коалицията се разпадна след изтичането на видео записи, в които жена, представяща се за племенница на руски олигарх, се договаря с лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Безлов коментира още, че след този случай в Австрия са последвали и още скандали.

„Разкриха се чатове между представители на Народната партия и двете водещи медии за договаряне на редакционна политика“, посочи анализаторът.

Основният проблем на Австрия е доставките на газ след началото на войната в Украйна и спирането на руските доставки на газ за Австрия. Алтернативата е строителство на терминал за втечнен газ от Хърватия за Австрия. Изглежда това е била сделката между двете страни.

Според Безлов вътрешни и външни за България причини стоят за блокадата в Шенген, като външнополитическите имат по-голяма тежест.

„Вътрешни – безспорно имаме значими проблеми с темата корупция и другата тема е политическото безвремие, тоест липсата на редовно правителство“, отбеляза анализаторът.

„Българските вътрешни причини имат значително по-малко тежест от тов, което имаме по отношение на външните фактори. Това са всъщност политическите ситуации в Холандия и Австрия“, посочи Безлов.

Накратко – проблемът с Холандия е, че там предстоят местни избори през пролетта. Сегашният премиер Марк Рюте има значими проблеми с партията на националистите. Това е Партията на свободата, която е крайнодясна и прилича доста на Алтернатива за Германия и партията на Льо Пен.

По думите на Безлов основната тема на Партията на свободата в Нидерландия е незаконната миграция, свързана с мюсюлмани. 

Според анализатора е възможно големите страни в ЕС да са оказали натиск върху Хага да ревизира позицията си за Румъния в контекста на значението на северната ни съседка за логистиката по доставянето на подрепа за Украйна.

Вижте целия разговор във видеото.