Политика

Проф. Габровски: Третият мандат ще е хазарт, с който не искам името ми да се свързва

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Третият мандат е просто един хазарт. Ако той се случи, март месец отиваме на пети поред избори и мога да ви уверя, че те няма да са последните за следващата година. Ще прекараме една година в избори, което ще радикализира хората и за мен в много отношения ще бъде катастрофа. Можем да я избегнем в следващите дни.

Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, след като връчи на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат. Вероятно проектокабинетът му ще бъде гласуван в пленарната зала още тази седмица. Засега не е ясно дали ще получи подкрепа от политическите сили. За избор на правителство е нужно обикновено мнозинство от 121 народни представители.

„Не сме правили никакви пазарлъци с никого. Хората които са там, са заради доброто си име и професионализъм. Неизбежно добрите професионалисти имат пресечни точки с политически сили, но това в никакъв случай не е било разменна монета“, обясни проф. Габровски изобилието от личности в списъка си, които вече са били в изпълнителната и законодателната власт.  

На въпрос очаква ли подкрепа в парламента, той каза:

„Ако се намери начин да се загърби тяснопартийния егоизъм, аз очаквам това правителство да бъде избрано с пълно мнозинство“. Но не даде ясен отговор дали ще се съгласи да бъде отново кандидат за министър-председател, ако сега претърпи неуспех и се стигне до третия мандат.

„Третият мандат ще създаде условия да се говори за задкулисни договорки, за договорки между партиите, за направени на тъмно сделки. Това може да бъде обременено и да се превърне в нещо, с което не искам името ми да се свързва“, каза кандидатът за премиер. Затова за него в момента „третият мандат не е опция“.

„Кандидатите за Министерския съвет за изцяло избор на проф. Габровски. Ние гарантираме нашата подкрепа в пленарната зала, той е имал нашата подкрепа да прави своя свободен и осъзнат избор на професионалисти. Очевидно е, че хората искат консенсус и искат избраните от тях да свършат конкретна работа. А това би повишило нивото на доверие в парламента“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която заедно с Томислав Дончев придружаваше проф. Габровски на „Дондуков“ №2.

Очаква се още днес президентът да издаде указ, с който да предложи на Народното събрание да гласува проектокабинета „Габровски“.