Политика

Проф. Габровски към ДПС: При предсрочни избори ще изгубим парите по Плана за Възстановяване и Устойчивост

От Euronews България Euronews България

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е, ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори". Това каза номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски в началото на срещата си с ДПС за възможностите за съставяне на правителство.

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", добави проф. Габровски.

"От името на ДПС Ви поздравяваме за отговорността, която поемате, защото само един бегъл поглед върху вашата биография достатъчно говори, че нямате партийно-политическите противоборства, които, за съжаление, се наложиха в нашата страна през последните години. Трябва да се потърси нормалността на политическия терен и за нас това не е чужда тема. Това беше и мотото на нашата национална конференция през 2016г. Нормалността през нас минава през диалога”, заяви Мустафа Карадайъ, лидерът на ДПС. “Ние сме съгласни, че ясните партийни кадри биха затруднили прехода към тази нормалност. Ние години наред виждаме на политическия терен ултиматуми за отказ от разговори, а диалогът е много далеч. Затова ви поздравявам, че поемате в една такава сложна ситуация отговорност със своя личен авторитет да допринесете нормалност в политическата, и изобщо в ситуацията, в която живеем. В страната обаче, за да бъдат решени проблемите, трябва да има бъде ясно кой ще поеме отговорността. За нас, за да има кабинет трябва да се търсят и формули, програма и персонални бъдещи състави. Затова за нас е важно да чуем вашите приоритети”, коментира още Карадайъ.

Ако се въртим в спиралата от избори, то няма как да вземем тези 60 млрд., нито да влезем в Шенген, защото проблемът там е липсата на доверие. Няма как ако няма диалог и конструктивност, ако няма работещ парламент и правителство това доверие да се изгради”, отвърна на своя страна проф. Габровски.