Политика

Времето на Габровски изтече, в понеделник отива при Радев с мандата

От Euronews България Euronews България
Nikolay Gabrovski СНИМКА: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски отива при президента Румен Радев в понеделник, съобщиха от „Дондуков“ №2. Тогава изтича едноседмичният срок, в който професорът трябва да реши ще предложи ли състав на правителство, или ще върне мандата на държавния глава.

През изминалата седмица той проведе срещи с всички парламентарни групи в търсене на подкрепа, без тези на „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“, които не пожелаха да разговарят с него. Парламентарната аритметика на този етап сочи, че евентуалният кабинет „Габровски“ не събира достатъчно гласове в Народното събрание. 

Въпреки това индикациите от ГЕРБ към момента са, че проф. Габровски ще върне изпълнен мандата на държавния глава. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че според него работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща.

„Кабинетът, който проф. Николай Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС“, каза Борисов. И добави, че ако се стигне до трети мандат, ГЕРБ отново ще настоява начело на кабинета да бъде Габровски.

„Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме на когото и да е било. Направихме крачки назад, само и само държавата да се стабилизира”,обяви Борисов. И добави, че в момента проф. Габровски сам си подбира екип, който не е партиен, а експертен.