Политика

Искрен Митев, ПП: Явор Божанков е добре дошъл при нас

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отказахме да се явим на срещата с проф. Габровски, защото пратихме писмо, с което уведомихме тази контактна група, че нашата позиция е ясна. Ние обявихме за какво бихме работили заедно с ГЕРБ и при какви условия. Този разговор беше от наша страна излишен.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ПП Искрен Митев.

От друга страна срещата беше направена за 9 часа сутринта. В един доста буен пленарен ден. Откриването на заседанието е моментът, в който се решава програмата за деня. Това също беше мотив.

 

Това, че проф. Габровски не е консултирал състава на правителството с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за мен не е добра новина. Това означава, че може би г-н Борисов не се интересува от състава, защото няма надежда, че този състав ще бъде изпълнен.

Един добър вариант да се постави ГЕРБ в отговорността, от която те тези два месеца избягваха, е да им се даде възможност да управляват. Позицията на ПП е, че ние няма да ги подкрепим.

Видяхме по време на предварителните разговори, че ДПС и „Български възход“ показаха готовност да подкрепят правителство с първия мандат. ДБ заявиха, че няма да го подкрепят, ние и „Възраждане“ също, така че не смятам, че ще събере мнозинство.

Показахме държавническо отношение и готовност да управляваме. Да излъчим кабинет на малцинството. Едно от условията беше да видим дали опозицията е готова за диалогичност и компромиси. Казахме им да не прокарват хартиената бюлетина, за да предложим кабинет на малцинството, но това не се случи.

 

Президентът Радев е единственият, който може да спре този законопроект и да върне хартиената бюлетина в Народното събрание. Ако наложи вето ще предложим кабинет с втория мандат.

От проучванията виждаме, че голяма част от българското общество иска да гласува с машина. Президентът е запознат с тази позиция и е в много добра позиция да наложи вето. Смятам, че ако е далновиден ще наложи вето.

Отношенията ни с Румен Радев започнаха да се късат още когато управлявахме, защото той ни подкрепи може би с идеята, че ще има влияние върху ПП.

Беше изключително смело Явор Божанков да защити личната си позиция, която беше различна от позицията на БСП. Разбирам и партията, която го е издигнала и го изключи. Неговото поведение много съвпада с поведението на депутатите от ПП. Той винаги е добре дошъл при нас.

Вижте цялото интервю във видеото.