В детайли

Защо БСП изгони Явор Божанков?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Yavor Bojankov BGNES Снимка: БГНЕС

Явор Божанков вече не е част от парламентарната група на „БСП за България“. Депутатите социалисти единодушно гласуваха изключването му, след като днес той си позволи да разкритикува позицията на групата по отношение на изпращане на оръжия за Украйна и гласува в разрез с партийната повеля.

 

Не съм съгласен с тезата, че, давайки оръжие на Украйна, ще ни вкара във войната. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор.

Явор Божанков по време на дебатите в НС за предоставяне на оръжия за Украйна

Той бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него.

"Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", подчерта той.

Неговата категоричност явно е станала причина парламентарната група да задейства механизъм от своя вътрешен правилник, за да го санкционира.

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, заявиха от левицата.

Това не е първото спречкване на Божанков със съпартийците му в настоящия парламент. Преди месец социалистът бе изваден от правната комисия в Народното събрание и преместен в конституционната. Тогава и той, и лидерът на БСП Корнелия Нинова отрекоха причината да е несъгласието му с партийната позиция за връщане на хартиената бюлетина, но разривът беше факт.

След бунта му срещу хартиената бюлетина Божанков изчезна от Народното събрание, което стана повод за шеги в пленарната зала. По време на дебатите за изборния кодекс имаше питания от страна на „Продължаваме промяната“ къде е той, а социалисти дори изказаха предположение, че може да е изпратен в Сибир. В крайна сметка се оказа, че колегата им е бил на обучение в САЩ, което бе потвърдено от Корнелия Нинова.

Явор Божанков е поредния „дисидент“ в редиците на Столетницата. Дали обаче непокорният му нрав ще го накара в един бъдещ момент да напусне БСП, подобно на мнозина други преди него? Любопитното е, че наскоро Корнелия Нинова призова бивши членове на БСП като Георги Първанов, Мая Манолова и Татяна Дончева да се завърнат обратно в партията, а те правят опит да създадат ново ляво обединение...