Европа

Премиерът на Великобритания обеща на Зеленски още военна помощ

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Британският министър-председател Риши Сунак разговаря по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той напомни, че само през тази година Великобритания е предоставила на Украйна военна подкрепа в размер на 2 млрд. и 300 милиона паунда. И обеща, че ще направят същото и през следващата година.

Според канцеларията на Сунак двамата са се съгласили, че е важно да се обсъди автентичността на руските призиви за прекратяване на огъня в конфликта с Украйна. Сунак също така е потвърдил позицията си, че Русия трябва да изтегли силите си от Украйна, преди да може да се обмисля подобно споразумение, съобщиха от канцеларията му.

Британският премиер спомена, че Обединеното кралство е било домакин на първата дама на Украйна, Олена Зеленска, и че тя е оказала "огромно влияние" върху всички.

 

Чудесно е да се говори с вас, както винаги. Беше прекрасно да се запозная с Вашата съпруга Елена Зеленска, когато беше тук наскоро. Много се радвахме на присъствието ѝ в Обединеното кралство и тя оказа огромно влияние върху всички.

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

Зеленска благодари на Сунак и на Обединеното кралство за подкрепата му за Украйна.

 

Много ти благодаря, Риши, наистина ти благодаря за много топлото отношение към нашия екип, за първата дама. Много ти благодаря. Благодаря на вас и на Великобритания за така голямата подкрепа за Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че турският президент Реждеп Ердоган ще проведе в неделя телефонни разговори с колегите си от Русия и от Украйна Власимир Путин и Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс.
Темата на разговорите ще бъде прилагането на споразумението за износ на зърно от Черно море.

Новината за предстоящите разговори съобщи самият Ердоган по време на конференция в Истанбул, на която говори и Зеленски по видеовръзка.