България

Местят украинците от морето в Сарафово и Елхово

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9331068 Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова. Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна, съобщиха от Министерския съвет.
От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон у нас са получили над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, отбелязва Константинова.

 

Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова

По думите ѝ България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

 

За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях.

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова

Тя добавя, че след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

 

9443801 От заявени 140 украински бежанци, на ЖП гара Варна днес, 30 май, пристигнаха с четири автобуса 78 души. Снимка: БГНЕС

Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.