България

Украинските бежанци: Има ли яснота къде ще се преместят?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 29 120500

Провал на операцията по преместване на бежанците. Само петима украинци се явиха на гарата във Варна, за да бъдат транспортирани до вътрешността на страната. А в Бургас хотелиери и бежанци търсят варианти за извеждане на украинските граждани от хотелите

Сега към Бургас, където започна преместването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг в държавни бази по Южното ЧерномориеКаква е ситуацията през уикенда ще ни каже нашият кореспондент Елена Танева

Добро утро от Морска гара, където от този уикенд мястото от кризисен център е превърнат в дневна буферна зона за украинските бежанци. През вчерашния ден 40 души от Слънчев бряг действително бяха извозени с автобус на общинската фирма за почивна станция на БДЖ в Приморско, а по-късно днес се очаква група да бъде настанена във ведомствените станции на още две институции.

И вчера и днес тук ще има представители на областна управа, които да оказват логистична подкрепа на пристигащи, но до момента е спокойно. А какви са настроенията сред украинците вижте в следващото видео.

От този хотел на 1-ви юни трябва да си тръгнат малко над 2 хиляди украинци, повечето от които обаче не са съгласни да бъдат разселвани по държавните бази във вътрешността на страната. Една част от тях ще останат в хотела, с уговорката да доплащат над 15-те лева, които държавата ще плаща за тяхното пребиваване. Още на 2 юни този хотел очаква туристи от Полша и Англия, заради което всички украински бежанци също подготвят багажа си.

 

При мен са 400 човека и трябва да напуснат на 31-ви. На 1-ви трябва да е свободно. Никой от тях не желае никакво разместване. пътуват си обратно по своите градове. Те са организирани, идват автобусите и си тръгват.

Веселин Налбантов, хотелиер

Поради това, че не жеалят да живеят на друго място у нас, само за дни хиляди украинци вече са организирали да се върнат в палаткови лагери в Украйна и Полша.

 

Ние сме с три деца затова си отиваме в Лвов у дома. Иска ни се в къщи и на 31-ви си заминаваме. Много ми е тежко, при нас не бомбардират толкова силно, Лвов е на Запад. При нас не е такава войната както на Изток. Много по-скопокойно е, но непрестанно се чуват сирени.

Мария, украинка от Лвов

Надяваме се че войната е на приключване и всички чакаме мир. Все пак домът ми е там в Украйна, а не тук. Това е всичко.

Надежда, украинка от Лвов

Заради получения бежански статут и закрила у нас обаче някои от украинците обмислят запазването на законното си пребиваване в България, което не им позволява напускане на страната.

 

Тук сме с децата без бащите им, затова ще се върнем за да видят баща си. - А после? - После не се отказваме, навярно ще се върнем отново тук. не знам, трябва да помислим. - Къде на квартира или хотел? - Незнам още, наистина ще трябва да помислим.

Уляна, украинка

Част от бежанците търсят свободни места в държавната база на Министерски съвет в Слънчев бряг. Настанени там обаче няма. Търсенето на квартири пък се оказва изключителна трудност за украинците, защото свободни места в Бургас и региона отдавна няма. Въпреки това държавните бази в регион Хасково, Монтана или Ямбол например, за украинците се оказват крайно неприемлив вариант.

 

Не знаем къде ще отидем. Не знаем. Ще мислим. Но ако е възможно тук да останем, разбира се ще останем тук.

Богдана, украинка

Хотелиери обаче смятат, че проблем с извеждането на украинските бежанци от курорта няма да има. За сега едва около 2 хиляди души са заявили желание да се преместят в държавни бази и нискокатегоризирани малки хотели по южното черноморие. А от областния щаб вече са наясно че процесът по разселване вероятно ще продължи по-дълго.

 

Тази чакалня е пригодена докато има необходимост, някои хотели са заявили, че ще държат украинци до 20-ти юни например защото така и така нямат резервации и ще ги държат до последно. И ние имаме готовност да посрещнем всякаква вълна на хора които ще бъдат разсеалвани във вътрешността на страната.

Тодор Иванов, зам.-областен управител на Бургас

Осигурили сме столове благодарение на училищата, така че няколкостотин човека да могат на спокойствие да изчакат тук. Благодарение на община Бургас ще има транспортна връзка между морска гара и ЖП гара за да превозва веднъж оставените хора. Предвидена е и линейка, предвидени са ако се налага външни химически тоалетни, тоест ние се подготвяме максимално добре за това което може да се случи.

Пламен Янев, зам.-областен управител на Бургас

При продължителен престой в буферната зона от БЧК имат готовност да раздават  пакети с храна, вода и топли напитки подходящи за най-малките.