Euronews Сега

Вътрешни конфликти са причината за отпадането на германския национален отбор Мондиал 2022

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Germany Futbol AP Photo Matthias Schrader Снимка: AП, архив

Разделението на лагери е била една от причините за краха на Германия на Световното първенство в Катар. Бундестимът отпадна още в груповата фаза, след като загуби от Япония, завърши наравно с Испания и победи единствено Коста Рика.

В материал на авторитетното издание  “Билд” се твърди, че селекционерът Ханзи Флик е толерирал футболистите на бившия си клуб Байерн (Мюнхен) и това сериозно е подразнило останалите играчи.

Проблемите са започнали още преди двубоя с Япония, когато Мануел Нойер и Леон Горетцка са настояли целият отбор да позира със запушени усти за официалната отборна снимка в знак на протест срещу забраната на ФИФА за използването на капитанската лента One Love. Повечето от другите състезатели обаче са били против. 

В хода на мача много от футболистите са останали изненадани от решението на Флик да замени Илкай Гюндоган с Горетцка, а след това дойде и обратът в полза на “самураите”.

“Билд” дава пример и с титулярното място на Никлас Зюле, който игра в Байерн по времето на Флик. Централният бранител игра по 90 минути във всеки от мачовете, въпреки че се представи слабо срещу Япония.

Още спортни новини вижте във видеото: