Спорт

Миодраг Йешич загина в жестока катастрофа

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Miodrag Jesic

Бившият наставник на ЦСКА Миодраг Йешич е загинал в жестока катастрофа на 64-годишна възраст, съобщават сръбските медии. Той ще остане завинаги в историята на армейците, след като през 2005 година изведе клуба до юбилейната 30-а шампионска титла.

Инцидентът е станал на прав участък на пътя Рума – Ярак в сръбския регион Срем, в южната част на автономна област Войводина, като все още не е ясна причината за катастрофата. Автомобилът, в който Йешич се е возил сам, е напълно премазан. Предполага се, че той изгубил контрол, навлязъл е в насрещното движение, и се ударил челно в камион.

В кариерата си на футболист Генерала, както е известен сред феновете на ЦСКА, играе в три клуба – Партизан, чийто юноша е, а след това в турските Алтай Измир и Трабзонспор. За националния отбор на Югославия има 8 мача и 2 гола.

Като треньор той е шампион на България с армейците през 2005 година, а също така два пъти носител на Купата на България – през 2006-а с червените и през 2008-а с Литекс. Също така е двукратен носител на Суперкупата с Литекс през 2007 и 2008 г. Едни от най-паметните мигове в кариерата му са победите с ЦСКА над Ливърпул и Леверкузен с по 1:0, както и класиране за груповата фаза на турнира за Купата на УЕФА през 2007 г.

Ръководството на ЦСКА излезе със следното съобщение:

„Днес внезапно загубихме един от успешните треньори на ЦСКА, останал в историята като наставника, спечелил 30-ата "армейска" титла. Миодраг Йешич е загинал в пътен инцидент. Престоят му на “Българска армия” ще се запомни и с победи над Байер Леверкузен и Ливърпул на „Анфийлд“.

Почивай в мир, Генерале!"

 

По ирония на съдбата, преди 20 години Миодраг губи 19-годишната си дъщеря Йелена, също в автомобилна катастрофа.

"Всичко вървеше добре в бизнеса и спорта, но се случи нещо, което напълно ме разби. Едно телефонно обаждане промени всичко. Бившата ми съпруга ме информира, че дъщеря ни е претърпяла автомобилна катастрофа и аз веднага отлетях от Тунис за Белград. Страхувах да кацна в Сърбия от страх от лоши новини. Не можех да понеса факта, че дъщеря ми почина. Йелена дори нямаше драскотини след пътния инцидент. На място имало екипи на Спешна помощ, които веднага са я откарали в Спешния център. На първите изследвания всичко е наред, но лекарят, който се е занимавал с ултразвука в този ден заспал, и никой не посмял да го събуди. Така ми казаха. Йелена имаше вътрешен кръвоизлив и почина след няколко дни. Ако лекарят беше реагирал адекватно, тя щеше да остане жива, а беше само на 19 години", разказва преди години Йешич, цитиран от сръбския "Курир".