Култура

Какво очаква посетителите на 49-ия Софийски международен панаир на книгата?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

До неделя София е домакин на международния панаир на книгата. Тази година изложението се завръща в пълния си мащаб – такова каквото го помним отпреди пандемията. По темата разговаряме с проф. Амелия Личева и Виктор Топалов.

„Хората са още по-жадни за срещи на живо с писатели и изобщо с книгите. Пълно е, очакваме още повече хора в петък, събота, неделя, които традиционно са най-посещаваните дни.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Амелия Личева, която е доктор по филология, преподавател в Софийския университет и програмен директор на литературен фестивал в рамките на 49-ия Софийски международен панаир на книгата.

„Литературният фестивал, който тече в рамките на панаира, започна по много силен начин. Той представлява среща с чужди и български писатели, плюс различни дискусии, които се организират“, каза още проф. Личева.

Тя добави, че на панаира ще има много разнопосочни събития, включително и две дискусии – „Форми на подмяна“, свързана с границата между истина и фалшиви новини, а втората ще бъде на тема ролята на изкуствения интелект в преводаческата дейност.

Авторът в „Бохемска София. Истории от жълтите павета“ Виктор Топалов благодари на хората за засиления интерес към книгата и каза, че много хора я използват, за да направят подарък.

„Факт е, че книгоиздателството още тогава започва да се превръща в много популярен бизнес. Най-известното издателство в миналото на Тодор Чипев, неговата книжарница е достигала 5 етажа, което е било най-голямата книжарница на целия Балкански полуостров, което показва, че дори тогава търсенето на книги е било едно хоби и любов на софиянците“, коментира Топалов.

„Традицията на книгоиздаването в България е много силна, особено в периода непосредствено преди преврата на 9 септември“, допълни проф. Личева.

Целия разговор вижте във видеото.