Спорт

Етнически провокации и лошо поведение: ФИФА глоби Хърватия, Сърбия и Саудитска Арабия

От Euronews България Euronews България
Canada AP Снимка: AP

Дисциплинарната комисия на ФИФА наложи глоби на футболните федерации на Хърватия, Сърбия и Саудитска Арабия. Наказанията са за етнически провокации при отборите на Златко Далич и Драган Стойкович, и за лошо поведение на терена при саудитците.

Хърватският тим трябва да плати 50 580 евро, защото феновете на отбора обиждаха вратаря на Канада Милан Борян, който има сръбски корени.

А сръбската федерация е глобена с 20 230 евро заради политически транспарант срещу съседно Косово, който бе издигнат в съблекалнята преди откриващия мач с Бразилия.

Serbia Снимка: Facebook

Банерът в сръбски цветове изобразява карта на страната, която включва територията на бившата провинция, и надпис „Няма да се предадем“. Косово е независима държава от 15 години, макар и не призната от всички страни – една от тях е Сърбия.

Косовската футболна федерация официално се оплака на ФИФА от транспаранта, който беше окачен над шкафчетата на двама играчи на Сърбия на 24 ноември.

Хърватският отбор пък е наказан за „използването на думи и предмети за предаване на послание, което не е подходящо за спортно събитие“.

Канадецът Милан Борян, който стана мишена на обиди и подигравки, е роден в район на Хърватия със значителен процент етнически сърби. Той и семейството му напускат родния си град Книн през 1995 година, когато той е превзет от хърватските сили по време на операция „Буря“. Тогава, наред с по-конвенционални средства, етническите сърби масово са бягали с трактори.

Knin Снимка: Facebook

По време на мача с Канада на 27 ноември един от транспарантите, които хърватските фенове издигнаха, подигравателно подменя търговското послание на един от популярните производители на трактори, за да насочи вниманието към Борян. Имаше и скандирания „Борян е усташ“ - иронична препратка към хърватското фашистко движение от Втората световна война, което е ръководило така наречената Независима държава Хърватия - марионетна държава на нацистка Германия. Властите в НДХ управляват концентрационни лагери за евреи, етнически сърби, роми и други малцинства, включително Ясеновац, който се смята за един от десетте най-големи лагери в Европа.

ФИФА глоби и Саудитска Арабия с 30 350 евро за лошо поведение на отбора, който получи шест жълти картона в мачовете срещу Аржентина и Мексико.

 

Още спортни новини вижте във видеото: