Спорт

Президентът на ФИФА: Това е най-доброто световно в историята

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Wcup Qatar Soccer AP (1) Снимка: АП, архив

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази голямо задоволство от световното първенство в Катар и определи настоящия шампионат като "най-добрия на всички времена", в който е показан футбол от "най-високо ниво".

"Изгледал съм всички мачове и мога да кажа съвсем просто и съвсем ясно - това бе най-добрата групова фаза на световно първенство в историята. Това е много обнадеждаващо за остатъка от турнира", каза Инфантино във видео, публикувано на официалната страница на ФИФА.

"Мачовете са от най-високо ниво и се провеждат на прекрасни стадиони. Това го знаехме отдавна. Но и феновете, които ги посещават, са невероятни. На всеки мач има по над 51 000 души средно. Всеки ден по улиците на Доха има 2,5 милиона души по няколко стотин хиляди по стадионите. Всички те празнуват заедно, подкрепят отборите си, създават фантастична атмосфера, има чудесни голове и изненадите следват една след друга", каза още швейцарецът.

"Вече няма големи и малки отбори. Нивото между всички е много изравнено. За пръв път отбори от всички континенти достигнаха до фазата на директните елиминации. Това показва, че футболът се превръща в глобален феномен", добави Инфантино.

Той разкри, че по данни на ФИФА до момента над 2 милиарда души са гледали мачовете от световното първенство по телевизията и е уверен, че до края на турнира тази цифра ще достигне рекорда от 5 милиарда с достигането на най-важните срещи.



Ботев (Пд): Желко Копич благодари на клуба и феновете, след като бе освободен от длъжност

Освободеният старши треньор на Ботев (Пловдив) Желко Копич използва социалните мрежи, за да благодари на футболния клуб и феновете на "канарчетата" след раздялата с "жълто-черните".

"Приключи моят ангажимент в Ботев (Пловдив). Дойдох в клуба, за да му помогна да се отлепи от последното място в класирането, в което го заварих, и да постигнем добри резултати. Заедно успяхме да го направим. Изкачихме се от 16-а до 10-а позиция в подреждането, като спечелихме 19 точки в 14 мача с голова разлика 24:17. 

Искам да благодаря на всички в Ботев. На клуба, на футболистите и на феновете желая много успехи в бъдеще, а на всички хора в България пожелавам весело посрещане на предстоящите празници", написа Желко Копич.

От пловдивския клуб обявиха официално раздялата с хърватския специалист и посочиха незадоволителни резултати и конфликти в треньорския му щаб като основни причини за прекратяването на неговия договор. 

Очаква се в близките дни от Ботев да съобщят името на новия старши треньор на отбора.

 

В Доха започна работа по демонтажа на стадион "974"

В Доха започна работата по демонтажа на стадион "974", който беше домакин на мачове от Световното първенство по футбол в Катар, съобщава ТАСС.

Стадионът, който е построен от транспортни контейнери, прие седем срещи от Мондиал 2022. В сряда на него вече имаше строителна техника, която започна да демонтира конструкциите. Работниците също започнаха да премахват плакати с логото на турнира около периметъра на съоръжението.

Много фенове дойдоха на стадиона, за да се снимат преди да бъде напълно разрушен.

Последната среща, която се игра на "974" беше осминафиналната среща между Бразилия и Република Корея на 5 декември, завършила с победа 5:1 за петкратните световни шампиони.



Александър Везенков: Не смятам да се отпускам

„От психологическа гледна точка победата над Панатинайкос е много важна за нас“, заяви българският баскетболист на Олимпиакос Александър Везенков пред официалния сайт на гръцката лига. "Червено-белите" спечелиха дербито с 68:66 като домакин, а Везенков реализира 22 точки в мача.

„Това няма да значи нищо, ако не останем концентрирани, сериозни и не даваме 100 процента от себе си във всеки мач. Предстоят ни още много срещи и трябва да продължим да побеждаваме, за да си осигурим домакинско предимство за плейофите“, коментира още българинът.

Попитан дали това е най-добрият сезон в кариерата му до момента, националът отговори: „Чувствам се добре и опитвам да напредвам във всеки един сезон, да бъда по-добър от предишния. Не смятам да се отпускам, защото имаме решаващи месеци пред нас и искам да се представя по възможно най-добрия начин. Има още място за напредък. Все още е декември.“



Новак Джокович започва новия сезон в Аделаида

Сръбският тенисист Новак Джокович ще стартира новия сезон на турнира в Аделаида, който започва на 1 януари, съобщават световните агенции.

Джокович ще се завърне в Австралия, почти година след като беше депортиран от страната заради липсата на ваксинация срещу КОВИД-19.

Петият в световната ранглиста в момента, чиято забрана за получаването на австралийска виза беше свалена от местните власти през миналия месец, ще бъде един от четиримата играчи от топ 10, който са заявили участие в подготвителния турнир преди Откритото първенство на Австралия (16-29 януари). Другите са канадецът Феликс Оже-Алиасим (6-и в света) и руснаците Даниил Медведев (7) и Андрей Рубльов (8). Британецът Анди Мъри, който има три титли от Големия шлем, също ще се включи.  35-годиният белградчанин триумфира на Финалния турнир на АТП на осемте най-добри през 2022 година през миналия месец в Торино. Той е фаворит за спечелването на рекордна десета титла на Откритото първенство на Австралия, с което би се изравнил с водача в класацията по трофеи от Шлема Рафаел Надал (Испания) с 22.   Джокович не успя да защитава титлата си на "Мелбърн Парк" през миналия сезон заради ваксинационния си статут, а в негово отсъствие за втори път в кариерата си шампионската купа взе Надал.

Вижте още във видеото: