Спорт

Еден Азар се оттегли от националния отбор на Белгия

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Eden Hazard AP Снимка: AP

Еден Азар обяви оттеглянето си от националния отбор няколко дни след като Белгия отпадна в групите на Световното първенство в Катар. 31-годишният състезател на Реал Мадрид сподели решението си в социалните мрежи, казвайки, че „днес се отваря нова страница“. Той записа 126 мача, 33 гола и 36 асистенции за родината си, за която дебютира едва на 17 в мач срещу Люксембург през 2008 г. В 56 от тези срещи той бе капитан на тима.

„Благодаря ви за безпрекословната подкрепа. Благодаря ви за цялото щастие, което споделихме от 2008-а насам. Взех решение да сложа край на кариерата си в националния отбор. Ще ми липсвате. Новата генерация е готова“, написа той в Инстаграм.

Азар бе един от основните играчи в златното поколение на Белгия, което достигна до полуфиналите на Мондиала в Русия преди четири години. Тимът обаче не успя да прескочи груповата фаза в Катар, финиширайки на трето място в група F зад Мароко и Хърватия.

 

Ангел Русев се класира шести на Световното първенство в Богота

Българинът Ангел Русев се класира шести в категория до 55 килограма на Световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в колумбийската столица Богота.

Русев стартира със 106 кг, но при втория си опит нарани дясното си рамо и два пъти не изхвърли 110 кг, което го нареди на шеста позиция преди почивката и на цели 10 кг след останалите петима в битката за златото в двубоя. Осемте финалисти направиха само 7 от 24 възможни добри опита в първата част.

В по-силното си второ движение русенецът първо изтласка 141 кг, а после пак два пъти не успя на 145 кг, което му отреди шесто място в крайното класиране с 247 кг двубой. При последния си опит Русев падна и остана за кратко да лежи на подиума, но веднага получи медицинска помощ и напусна с помощта на лекарите.

Шампион в категорията с двубой от 265 кг стана Теерапон Силахай от Тайланд. Среброто спечели Нго Сон Дин (Виетнам) с 260 кг, а бронзът остана за Джон-хо Ким (Република Корея) също с двубой от 260 кг.

Следващият българин, който ще участва на Световното първенство Богота, е Габриел Маринов, който ще вдига в категория до 61 килограма.

 

Денвър - Далас 115:116: Лука Дончич с пореден трипъл-дабъл при победата на Маверикс

Лука Дончич направи трипъл-дабъл, отбелязвайки 22 точки, 10 борби и 12 асистенции в мача на своя Далас срещу Денвър, който Маверикс спечели с 116:115. Най-резултатен за Нъгетс бе Арън Гордън с 27 точки.

Това се оказа трета поредна загуба за Денвър от началото на шампионата в НБА на САЩ и Канада, а отборът заема 5-то място в Източната конференция. В същото време Далас записа трети пореден успех и това качи тима до 7-а позиция след 24 изиграни мача.

Още два двубоя се изиграха тази нощ в Лигата на извънземните. Кливланд спечели срещу ЛА Лейкърс с 116:102 точки, а Детройт разби Маями с 116:96.

Така се получи нещо любопитно – и трите отбора, които спечелиха своите срещи, вкараха по 116 точки.

 

Тампа Бей - Детройт 2:4: Хронек постави клубен рекорд при победата над Лайтнинг

Вратарят Виле Хусо отрази 44 удара, 28 от които в третия период, с което допринесе решително за победата на Детройт с 4:2 като гост на миналогодишния финалист за купа "Стенли" и шампион през 2020 и 2021 година Тампа Бей.

Михаел Расмусен, Джонатан Бергрен, Адам Ърн и Давид Перон се разписаха за гостите, а защитникът Филип Хронек се отличи с две асистенции и постави клубен рекорд с поне точка във всяко едно от първите 11 гостувания на отбора от началото на сезона. Досегашното най-добро постижение се държеше от Сергей Фьодоров с 10 от 1993 година, а рекордьор по този показател в Националната хокейна лига е Пол Кофи с точки в 12 поредни мача като гост за Едмънтън на старта на кампания 1986/1987. 

Стивън Стамкос и Брейдън Пойнт бяха точни за Тампа. Детройт записа четвърта поредна победа като гост, което е най-добрата серия за отбора от януари 2016 година.