Спорт

Португалия и Мароко ще спорят на 1/4-финалите в Катар

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Убедителна победа изпрати Португалия в четвъртфиналите на световното първенство по футбол. Младият Гонсало Рамос вдъхнови отбора си за успех с 6:1 срещу Швейцария. Нападателят на "Бенфика" вкара три гола и подаде за още един.

Португалците, които започнаха без Кристиано Роналдо, постигнаха висока успеваемост, като се възползваха добре от възможностите си.  Другите голове за Португалия вкараха Пепе, Рафаел Герейро и Рафаел Леао, а за Швейцария се разписа Мануел Аканджи.

В следващата фаза воденият от Фернандо Сантош състав ще играе с отбора на Мароко, който преодоля Испания след дузпи.

В редовното време и продълженията двата тима завършиха 0:0, а при наказателните удари африканците се наложиха с 3:0.

За "Ла Фурия Роха" от бялата точка не отбелязаха Пабло Сарабия, Карлос Солер и Серхио Бускетс, докато от мароканците се провали единствено Бадър Бенун. Точни за победителите бяха Абделхамид Сабири, Хаким Зиеш и Ашраф Хакими.

ЦСКА-София и държавата пристъпиха към създаване на съвместно дружество

Държавата и футболният ЦСКА-София направиха крачка напред към целта за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия". Дружеството "Сердика спортни имоти" ЕАД и клубът са подписали меморандум за създаване на съвместно дружество, съобщи министерството на спорта (ММС).

"С подписания меморандум двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Към меморандума е подписано и приложение, представляващо учредителния акт на дружеството", гласи информацията.

В нея се посочва още, че с приложението двете страни са постигнали съгласие за структурата и дейността на съвместното дружество.

"Създават се условия ПФК "ЦСКА София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. "Сердика спортни имоти" ЕАД не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб", добавят от министерството.

Състоянието на легендата се подобрява, съобщиха от болницата в Сао Пауло

Бразилската футболна легенда Пеле показва "прогресивно подобрение", след като 82-годишният бе хоспитализиран миналата седмица, заради влошаване лечението му за рак на дебелото черво, съобщава медицински доклад на болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло.

Пеле също беше лекуван от респираторна инфекция, вече е настанен в обикновена болнична стая със стабилни жизнени показатели и е в съзнание.

Един от най-великите футболисти на всички времена, имаше тумор на дебелото черво отстранен през септември миналата година и редовно получава медицински грижи. „Пациентът продължава да показва прогресивно подобрение на общото му състояние, по-специално на респираторната инфекция“, уточняват от болничното заведение.

В понеделник Пеле изрази подкрепата си към националния отбор на Бразилия в осминафиналния мач на Световното първенство срещу Южна Корея (4:1), като каза, че ще гледа мача. По време на мача играчите на Бразилия разпънаха банер на терена със снимка на футболния велик по време на победата му на Световната купа през 1970 г., който гласеше просто: "Пеле!"

Бившият нападател изведе страната си до три титли на Мондиал - през 1958, 1962 и 1970 г. - постижение, което никой друг играч не е постигал.