Политика

Ангелина Пискова, журналист: Снощи до късно имаше преговори в Австрия за Шенген, няма пробив

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-вероятният сценарий, за съжаление, изглежда един и той не е оптимистичен, а това е, че на този Съвет България и Румъния няма да бъдат приети за членове на Шенген. Снощи до късно имаше преговори в Австрия с канцлера, в които участваха евродепутати от ЕНП, начело с Мафред Вебер. Дискусиите са били доста горещи, но пробив няма.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Европейският парламент вече има три резолюции по въпроса през всички тези години и всички гласят едно и също, че България и Румъния са изпълнили критериите за присъединяване към Шенген, но решението в крайна сметка зависи от страните членки, където е необходимо единодушие и засега има две страни, които се противопоставят с мотива, че има проблеми с корупцията и организираната престъпност и не могат да допуснат двете държави.

Според Пискова вариантът за разделяне на България и Румъния по пътя им за Шенген е нереалистичен.

Онзи ден разговарях с евродепутатката от Зелените/Европейски свободен алианс Тинеке Стрик, която каза, че технологично това не е възможно, защото означава да бъдат изграждани нови гранични пунктове в двете страни, които на практика в момента не съществуват. Те не могат така бързо да бъдат изградени.

Засега Швеция по-скоро ни подкрепя, въпреки че демократическата партия, на чиято подкрепа се крепи управляващата коалиция, също има доста сериозни резерви, коментира Пискова.

Вижте целия разговор във видеото.