Европа

Нов призив от ЕП за приемането ни в Шенген и възмущение в Букурещ заради блокадата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Подобно на българските политици, които осъдиха отказа на Нидерландия и Австрия да ни допуснат за Шенген, възмущението си изрази и румънският премиер Николае Чука. Румъния има законовите очаквания да се присъедини към европейското Шенгенско пространство с отворени граници, каза той.

Освен това Чука отхвърли като неоправдани твърденията на Австрия, че страната е лесен портал за влизането на нелегални мигранти.

Румъния има обективни аргументи за готовността си да се присъедини към Шенген, а ангажимент на Букурещ е да допринесе за европейската сигурност, каза Чука. Доказахме го през годините и както и в кризата с мигрантите от Украйна, добави той.

Европарламентът с нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген

Лидерите на 4 групи от Европейския парламент призоваха министрите на правосъдието и вътрешните работи от блока да подкрепят България, Румъния и Хърватия за приемането им в Шенген.

Европейската народна партия, Групата на социалистите и демократите, "Обнови Европа" и Зелените са изпратили писмо до министрите преди решаващото им заседание, на което ще разгледат влизането на трите държави в Шенгенската зона.

Евродепутатите отбелязват, че страните са изпълнили всички условия за присъединяване и задържането им в чакалнята може да предизвика недоволство сред гражданите.