Euronews Сега

БСП се среща утре с проф. Николай Габровски „за да го уважи“

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Проф. Николай Габровски вече търси общ език с парламентарните групи. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова левицата вече има покана за разговори за редовно правителство. Ще откликнат ли социалистите и получили ли са покана и другите партии - обобщаваме сега.

Първата покана за разговори за кабинет вече е факт. С телефонно обаждане проф. Габровски е извикал парламентарната група на БСП на среща в парламента в четвъртък.

 

От уважение към него ще отидем, за да му кажем три изречения - няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, благодарим, довиждане.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

От възпитание на разговори с Габровски ще отидат и от „Демократична България“. Отново, за да го информират да не чака подкрепа от тях.

 

Нищо не може да ни промени мнението за неподкрепа на първия мандат.

Атанас Атанасов, "Демократична България"

Това твърдят и от "Възраждане". Те няма да седнат на масата за разговори с ГЕРБ-СДС, ако бъдат поканени, нито ще подкрепят правителство с техен мандат.

 

Без значение дали се казва кандидатът за министър-председател Николай Габровски или Бойко Борисов, важни са политиките. Ние имаме кардинални разминавания. Продължава да не ме интересува нито личността на този човек, между другото му чух името за първи път в понеделник. Няма никакво значение, който и да е - той ще спазва политиките на ГЕРБ.

Костадин Костадинов, "Възраждане"

А покана към "Продължаваме промяната" все още няма.

 

Моят съвет към проф. Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет, който той да оглави. След това ще седнем да обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция.

Асен Василев, "Продължаваме промяната"

За Euronews Bulgaria Християна Димтирова.