Euronews Primetime

Франция може да върне маските в обществения транспорт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Почти никой не носи маска в обществения транспорт във Франция въпреки препоръките на правителството. Това накара здравният министър Франсоа Браун да отправи призив към гражданите да се върнат „към добрите навици на превантивните мерки“.

 

Моля хората да носят маска в градския транспорт. Както и на места, където хората са близо един до друг, защото няма как да знаеш дали човекът до теб отива на лекар, защото е подложен на терапия за рак или са му били трансплантирани бял дроб или бъбрек. Това е отговорност за всички нас, отговорност на всички граждани. Нека се върнем към добрите навици на предпазните мерки.

Франсоа Браун – министър на здравеопазването на Франция

Но французите твърдят, че са уморени от предишните ограничения при пандемията от COVID-19.

 

Трябва ли маските да станат задължителни, това е въпросът? Лично аз смятам, че трябва да намерим решение, за да свикнем да живеем с COVID. Имаме впечатлението, че той настъпва и отстъпва, идва и си отива. Задълженията са трудни за изпълнение, защото на хората им е писнало от цялата ситуация. Не трябва носенето на маски да бъде задължително.

Еди Пауло Мигел – здравен консултант

С идването на зимата се увеличават случаите на грип, COVID-19, бронхити, особено при децата, което поставя здравната система на Франция под голямо напрежение.