Euronews Primetime

Проф. Огнян Кунчев: Досегашните ковид вълни ни снабдиха с известен, но недостатъчен имунитет

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Няма никакво съмнение, че досегашните ковид вълни са ни снабдили с известен имунитет, но той не е достатъчен. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, по повод данните за повишена заболеваемост във Франция и очакванията за нова вълна у нас.

 

Точно в момента няма основания за притеснения. Но кой се притеснява? Човекът, който е информиран и гледа напред. Тази информация, която ще представя, е за хората, които гледат напред, да речем месец нататък.

„Вълната, която имаме във Франция и в Италия, е от нов подвариант на Омикрон – BQ.1.1. В България още го няма, но той няма да ни подмине. И пътят, по който обикновено минава той, е през Германия и Австрия, с които сме много свързани“, обясни математикът.

Коварното на Омикрон е, че се разпространява в огромни количества, с голяма скорост. А новият подвариант се разпространява с още по-голяма скорост и успява да изтласка другите“, допълни проф. Кунчев.

Официалните данни за заболеваемостта трябва да се умножават по 10, тъй като много хора го карат безсимптомно, убеден е той.

Цялото интервю вижте във видеото.