Общество

Как да се предпазим от сезонния грип и има ли опасност от нова Ковид вълна?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В началото на зимния период не трябва да пренебрегваме опасността от двойна респираторна инфекция от грип и Ковид-19. Това предупреди епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Euronews България.

„В държавите с висок процент на ваксинирани действително там вече хората живеят като преди пандемията – няма ограничения и няма висок процент на починали от Ковид-19“, посочи д-р Бацелова.

По думите ѝ в България също ситуацията с вируса е спокойна и не може да се сравнява с положението от миналата година по това време, но предупреди, че все още сме в пандемия, все още вирусът се опитва по всякакъв начин да се променя, за да може да избягва от подваксиналния имунитет.

„През зимните месеци по принцип респираторните инфекции на горните дихателни пътища всъщност преобладават, така че можем да кажем, че най-вероятно сезонът на Ковид-19 ще съвпада с грипния сезон оттук нататък в нашия живот“, коментира епидемиологът.

Хората, през които вече минава вирусът, не са тези абсолютно наивни, от гледна точка на имунната система, както беше през 2020 г. и поради тази причина няма това тежко протичане като при смъртоносния Делта вариант.

Д-р Бацелова подчерта, че за ваксинираните от Ковид-19 е изключително важно да получат бустерна доза от адаптирана ваксина.

Най-доброто, което човек може да направи, е да си постави ваксина, за да бъде предпазен. Това, че при някои ваксинирани се случва да се разболеят, не означава, че ваксините не са ефективни. Всъщност, проблемът е в самия вирус. Има много голямо значение кога е била поставена последната доза, дали са минали повече от 5-6 месеца например, което намаля имунния отговор.

Д-р Бацелова отбеляза, че вече може да се поставя бустер на деца над 5 години, а скоро се очаква да бъде пусната и ваксина за бебета над 6-месечна възраст.

„По принцип правилният момент за приложение на ваксина срещу грип е към средата на октомври месец в Северното полукълбо, но в никакъв случай не е късно, ако човек има желание да се ваксинира, да си постави ваксина“, обясни епидемиологът.

По нейните думи януари-февруари е обичайният период на грипната епидемия у нас, но е вероятно още през декември в различните области в страната да започне увеличение на грипните случаи.

Д-р Бацелова За защита от сезонните грипове д-р Бацелова препоръчва спазване на добра хигиена на ръцете, което включва измиването им с вода и сапун или и с дезинфекциращи материали (под формата на гел или спрей), както и почистване на телефоните, които също са фактор, защото по тях се закачат много микроорганизми.

Целия разговор вижте във видеото.