Общество

Ще има ли грипна вълна тази година и ще бъдат доминиращите варианти?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

У нас все още не е регистриран случай на сезонния грип, но въпреки това пред кабинетите на личните лекари вече има опашки от чакащи пациенти. Причината за това, според Националния център по заразни и паразитни болести, са циркулиращи в момента риновируси, а иначе сезонния грип, който се очаква да дойде у нас този сезон, ще бъде от щамовете „Дарвин“ и „Австралия“. Според експертите не се очаква значително тежко протичане, но най-застрашени са групите на децата под 5-годишна възраст и при възрастните над 65 години.

Повече от 50 пациенти са минали от сутринта през кабинета на д-р Станислава Крайселска с различни оплаквания.

Характерните за сезона пара грип, респираторен синцитиален, характерните аденовируси и Ковид. Аз си познавам пациентите, съобразявам се и с бюджета, защото само един сироп за кашлица няма да стигне, обикновено са два, тъй като и количествата са малко. Симптоматично, антипиретици за носа, горе долу около 40-50 лв.

д-р Станислава Крайселска, общопрактикуващ лекар

Рано е да се прогнозира интензивността на вълната, но специалистите я сравняват с тази в южното полукълбо. Двата основни щама, които се очакват са „Дарвин“ и „Австралия“.

Това което се случи там, особено в Австралия, е най-тежката грипна вълна през последните пет години, което е обяснимо, защото хората вече три години не са се срещали с обикновените грипни щамове, общият имунитет на населението е по-нисък.

доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор

По времето когато доминират H3N2 вирусите, се наблюдават голям процент хоспитализации и смъртни случаи, казва проф. Нели Корсун от лаборатория „Грип и ОРЗ“ в НЦЗПБ.

Октомври е месецът, който според специалистите е най-подходящ за поставяне на противогрипна ваксина. До края на седмицата, личните лекари в страната трябва да получат безплатни дози за пациенти на и над 65 с хронични заболявания.

Заявила съм 50 от противогрипните, най-вероятно няма да ми стигнат и при нужда ще заявя още. Ваксината при деца също може да се прилага, но тя не е безплатна. Родителите могат да си я купят от аптеката, а аз да я сложа.

д-р Станислава Крайселска, общопрактикуващ лекар

Застрашени от по-тежко протичане, са децата под 5 години и възрастните над 65 г.

Стоян е в рисковата група. Ваксинира се срещу грип вече три години поред. „От безплатните, защото възрастта ми е такава. Имам хронично заболяване и попадам в тази категория. Въобще не боледувам. Случвало ми се преди да прекарвам настинки по-тежко, отколкото сега“, разказва мъжът.

Здравното министерство вече подготвя документи за продължаването на програмата за ваксинация, която изтича тази година.

До 14-ти октомври в кабинетите на личните лекари в цялата страна, трябва да бъдат 190 хиляди дози от Националната програма по ваксинопрофилактика. Те са предназначени за хора на и над 65 години. Статистиката показва, че за миналата година само 6% от населението се е възползвало от ваксина против грип.