Euronews Сега

Вулканите на остров Стромболи и на Хаваите продължават да изригват

Вулканът на сицилианския остров Стромболи изригна, изхвърляйки потоци пепел и лава в небето. Силната експлозия, заснета от Националния институт по геофизика и вулканология, изпрати облаци пепел и прах в атмосферата и към морето. Италианската гражданска защита повиши нивото на тревога до оранжево.

Регистрирано е и земетресение с магнитуд 4.6 по Рихтер в морето в района на Еолийските острови, част от които е Стромболи. Бреговата охрана наблюдава потоците лава и пепел в морето, за да гарантира, че пристанищата на острова ще останат безопасни. Като предпазна мярка местните власти затвориха училищата.

Много жители на Големия остров на Хаваите трябва да се подготвят за големи катаклизми, ако лавата от вулкана Мауна Лоа се насочи към основна магистрала и блокира основния път, свързващ двете части на острова.

Разтопената скала може да направи пътя непроходим и да принуди шофьорите да търсят алтернативни маршрути на север и юг. Това може да удължи с часове пътуванията до работното място, посещенията при лекар и доставките с товарни камиони. Но пътят на лавата засега не може да се предскаже с точност, потоците могат да променят курса или да спрат напълно, смятат специалистите.

Бавно напредващият поток остана с равномерна скорост през уикенда.