Добро Утро, Европа

Най-големият вулкан в света Мауна Лоа се събуди след 40 години

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-големият действащ вулкан в света изригна за първи път след близо 40 години. Мауна Лоа на Хавайските острови се превърна в зрелищна гледка, когато започна да изхвърля вълни от оранжева, нажежена лава и димяща пепел.

Хавайската вулканична обсерватория се консултира със служителите на службата за управление на извънредни ситуации и нейни служители ще извършат въздушно разузнаване над 4168-метровия вулкан възможно най-скоро.

Властите на Хаваите съобщиха, че не са издавани заповеди за евакуация, въпреки че районът на върха и няколко пътя в региона са затворени, а два приюта са отворени като предпазна мярка.

Издадена е препоръка за падане на пепел по посока на вятъра от вулкана, като се очаква леко натрупване върху корабите в океанските води покрай югоизточната част на Големия остров. Хората, живеещи на Големия остров на Хаваите, трябва да са готови за най-лошия сценарий.

Изригването на Мауна Лоа не застрашаваше непосредствено градовете, но властите предупредиха жителите да бъдат готови, ако потоците лава започнат да се насочват към населените места.

 

Всички индикации сочат, че изригването ще остане в зоната на североизточния разлом. Вулканичният газ и фината пепел могат да бъдат отнесени по посока на вятъра. Така че със сигурност бихме помолили хората с респираторна чувствителност да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум излагането на въздействието. Тези на големия остров трябва да бъдат бдителни.

Дейвид Иге, губернатор на Хавай

Много от сега живеещите в района не са били наоколо при последното изригване на Мауна Лоа преди 38 години.

Геоложката служба на САЩ предупреди около 200 000 души на Големия остров, че изригването "може да бъде много динамично и местоположението и напредването на потоците лава могат да се променят бързо".

Вулканологът Робин Джордж Андрюс, предупреди, че съществува по-голяма заплаха, ако магмата започне да се излива от т.нар. разломни зони по фланговете на вулкана. Макар че все още няма данни това да се случва сега на Мауна Лоа, "фактът, че това е опасна планина, която не е изригвала от 1984 г. - най-дългата пауза в регистрираната й история.

Най-големият по обем вулкан на Земята, Мауна Лоа, чието име означава "Дългата планина", обхваща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети заедно. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското равнище до океанското дъно.

Един от шестте активни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа е изригвал 33 пъти от 1843 г. Последното изригване през 1984 г. е продължило 22 дни и е предизвикало потоци от лава, които са достигнали на около 7 километра от Хило, град на североизток, в който днес живеят около 44 000 души.