Свят

Учени откриха замърсяване с микропластмаса в Антарктида

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През 2019 г корабът "Огюлас 2" отплава за Антарктида в търсене на плавателния съд "Ендюранс" на известния изследовател Ърнест Шакълтън. Но учените откриват нещо друго: микропластмаса. Изследователите вземат проби от въздуха, водата, седименти и лед, търсейки следи от пластмасови елементи.

Резултатите бяха публикувани наскоро в списание "Граници в морската наука". Откритията са обезпокоителни.

Анализът показа, че навсякъде, където търсихме микропластмаси, ги намирахме. За нас е важно да разберем в глобален мащаб, защото Антарктида се смяташе за изолирано място, отделено от останалата част на нашата планета.

проф. Люси Уудол, изследовател от институт "Нектон"

Микропластмасата вероятно идва от различни източници. Най-големите частици, открити в проби от въздуха, са съвпаднали с въздушни маси, идващи от Южна Америка.

Това, което открихме по време на изследването, бяха предимно микрофибри. Тези влакна идват от всички форми на текстил. Не само от нашето облекло, но и от мебелите, изолацията, дори от системите за окабеляване.

проф. Люси Уудол, изследовател от институт "Нектон"

Досега се смяташе, че Леденият континент е относително защитен от замърсяване с микропластмаса заради характерния начин, по който се движат океанските течения и въздушните маси. Оказва се, че не е така.

Учените не са изследвали морския живот в тази огромна екосистема, но смятат, че е разумно да се предположи, че живите организми там са погълнали или вдишали микропластмаса.