Общество

Проф. Пимпирев: Антарктида е пътят на Земята към Космоса

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Иглика Трифонова, която има 5 експедиции до Антарктида зад гърба си и ми е съавторка ме гони да издам автобиографична книга, но аз се дърпах. Мислех си, че ми е твърде рано и човек трябва повечко да поживее, за да напише автобиография. Но когато се разходих по книжарниците видя, че е пълно с автобиографични книги на артисти, хора на изкуството, спортисти и си викам, що пък да няма една книга и за един учен.  

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на българската мисия на Антарктида проф. Христо Пимпирев.

 

Книгата е пътешествие. Не е книга, която да разказва детски години, след това университета, работата. Моят живот е пътешествие, така че и книгата е пътешествие. Не че не е проследен животът ми още от съвсем малък, после в училище и какви любови съм имал – това го има в книгата, но всичко е направено по време на път.

30 години имаме експедиции, сега ще е 31-вата, само благодарение на благоволението на нашите колеги от другите страни. Преди всичко Испания, която ни е съсед по база, но и Аржентина, Чили, Бразилия. Ние използвахме техните кораби и самолети. Също като стопаджиите – ако реши някой ще ги вземе, ако не реши – няма. След 30-тата експедиция, която е като някакъв рубеж вече България има собствен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Това ще е едно историческо плаване в нашата морска история. Досега наш научно-изследователски кораб не е излизал от Черно море. Почти нямаме кораб с български флаг, който да е в световния океан. Корабът вече е причислен към европейската научна флотилия. Вече ни гледат с голямо уважение и има голям интерес към нашия кораб да бъде използван в съвместни научни изследвания и да бъде наеман от различни научни организации по проекти, които имат доста добро финансиране. Фактически този кораб може да се самоиздържа.

 

Антарктида е континентът, на който се правят едни от най-съществените научни открития. Там се откри изтъняването на озоновия слой, най-отчетливо се усещат климатичните промени. Това е една огромна природна лаборатория. Антарктида е пътят на Земята към Космоса, защото дефакто е друга планета.

Инфраструктурите на Антарктида се подновяват от всички държави в момента, защото тя освен, че е важен научен полигон за изследвания, е и много силна външна политика.

Вижте цялото интервю във видеото.