Euronews Сега

Малък напредък на поредната двустранна търговска среща САЩ-ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше домакин на третата среща на Съвета за търговия и технологии САЩ-Европейски съюз в опит за намиране на решения.

Двете най-големи икономики в света спорят относно американските субсидии и данъчни кредити за компаниите, произвеждащи електрически автомобили и други "зелени" технологични продукти в САЩ.

 

Мисля, че постигнахме забележително споразумение за полупроводниците, за това как да предотвратим нов недостиг, за гаранциите за прегледа на това, което предстои, но също и за прозрачността и субсидиите.

Маргрете Вестагер – еврокомисар за конкуренцията

Видяхме практична, положителна работа, свършена в по-ранните три сесии – относно сближаването за контрола върху износа. Този механизъм се оказа невероятно силен, когато ставаше дума за отговор на агресията на Русия срещу Украйна. За гарантиране на веригите за доставки, особено за полупроводници, сближаване на механизмите за скрийнинг на инвестициите, сближаване на дейностите по справяне с непазарни практики от определени държави. Във всяка от тези области е постигнат конкретен напредък.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ на стойност 350 милиарда долара има за цел да стимулира нова индустриална екосистема в секторите за производство на чиста енергия.

Но Брюксел иска да възстанови баланса на игралното поле, където данъчните облекчения за американските компании създават несправедливо предимство.