Европа

По еко съображения: Франция забранява кратките вътрешни полети

От Euronews България Euronews България
France Air AP Снимка: AP

Вътрешните полети на къси разстояния във Франция ще бъдат забранени. Тази мярка за намаляване на въглеродните емисии бе официално обявена, след като получи окончателно одобрение от Европейската комисия.

Идеята е тя да насърчи пътуването с влак. Затова основно ще засегне полетите между градове, до които с железниците може да се стигне до два часа и половина.

Ограничава се и използването на частни самолети за кратки пътувания.

„Страната не може повече да толерира свръхбогатите да използват частни самолети, докато обществото търпи лишения, за да се справи с енергийната криза и климатичните промени“, каза министърът на транспорта Клеман Боне.

При първото им обявяване през 2021 г. мерките бяха оспорени от Съюза на френските летища (UAF) и от европейския клон на Международния съвет на летищата (ACI Europe). Това предизвика задълбочено разследване от страна на Европейската комисия за това дали планът може да бъде осъществен или не.

Европейският регламент предвижда при наличие на сериозни екологични проблеми дадена страна членка да ограничи или да откаже упражняването на правата за въздушен трафик, особено ако други видове транспорт могат да компенсират това.

Това е първият случай, в който държава член на ЕС прилага този текст.

Забраната за полети на кратки разстояния ще бъде валидна за срок от 3 години, след което ще бъде подложена на анализ от ЕК и евентуално преразгледане.

„Това е голяма стъпка напред за намаляване на емисиите на парникови газове“, заяви министърът на транспорта Боне. Той се чувствал горд, че Франция е пионер в тази област.

Първоначално забраната ще засегне само три маршрута между предградието на Париж – Орли, и Нант, Лион и Бордо, по които има реални железопътни алтернативи. Ако железопътните услуги се подобрят, може да се добавят още маршрути.

Мерките обаче няма да влязат в сила веднага, защото законът трябва да мине на обществено обсъждане и разгледан от Държавния съвет. Министърътн обаче увери, че това ще бъде направено възможно най-бързо.

Ще забрани ли Франция напълно частните самолети?

Напоследък частните самолети предизвикват възмущение, тъй като наяве излизат „подвизи“ на известни личности и милиардери, които обикалят градовете. Според данните от проследяването на полетите, самолет, принадлежащ на Стивън Спилбърг, е изгорил гориво на стойност 117 000 евро за два месеца през лятото.

В доклад на Европейската федерация за чист транспорт „Транспорт и околна среда“ (T&E) се посочва, че частните самолети замърсяват до 14 пъти повече от търговските полети на пътнически километър и 50 пъти повече от влаковете.

Въпреки настоятелните призиви на активистите, Франция едва ли ще наложи пълна забрана на самолетите, предвид важната им роля за икономиката, каза говорителят на правителството Оливие Веран. Той обаче добави, че „французите не бива да се чувстват така, сякаш винаги от едни и същи хора се изисква да полагат усилия“.

Най-вероятните мерки, които ще бъдат въведени, са тежко данъчно облагане и ограничения. За по-голяма прозрачност компаниите могат да бъдат принудени да публикуват подробна информация за използването на корпоративни самолети.

По последни данни Франция е страната с най-голям брой частни самолети в Европа, които често летят до Париж и Френската ривиера.