Свят

Срещата за климата: Договориха фонд за компенсации, но без сделка за вредните емисии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Делегатите на срещата на върха за климата COP 27 в Египет си тръгнаха със смесени чувства относно постигнатото. Беше постигната забележителна сделка за създаването на фонд за загуби и щети, но нямаше напредък в усилията за ограничаване на вредните емисии в глобален мащаб.

 

Приятели, ние чухме призивите и се отзовахме. Тук в Шарм ел Шейх създадохме първия по рода си специален фонд за загуби и щети. Фонд, чиито основи се полагаха дълго.

Самех Шукри, президент на COP27

Богатите страни ще плащат на тези, които заради екстремните явления вследствие на затоплянето търпят щети и икономически загуби.Но липсата на нови ангажименти за намаляване на изкопаемите горива и включването на така наречената „енергия с ниски емисии“ засили страховете, че някои горива като природният газ могат да се считат за „зелени“.

 

Искахме също така да предприемем окончателни стъпки напред. Присъединихме се към много страни, за да предложим редица мерки, които биха допринесли за това. Пикът на емисиите преди 2025 г, както ни каза науката, не се съдържа в текста. Както и ясното следване на постепенното намаляване на въглищата. Както и ясен ангажимент за постепенно премахване на всички изкопаеми горива. Окончателният текст бе отслабен.

Алок Шарма. президент на COP26

На финала на конференцията COP27 експерти по климата предупредиха, че светът все още стои „на ръба на климатичната катастрофа“ и редуцирането на емисиите на парникови газове остава единственият отговор.