Euronews Сега

Европейски градове и организации искат автобуси с нулеви емисии

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

2027-ма е годината, в която 11 града и граждански организации искат в Европа да се движат само автобуси с нулеви емисии.

Париж, Барселона и Милано са сред градовете, които призовават Европейската комисия да предложи краен срок за автобусите на бензин. 

Те твърдят, че без действия на европейско равнище предлагането просто няма да може да отговори на търсенето, ако искаме да постигнем екологичните цели.

 

Градовете и други заинтересовани страни от гражданското общество изпратиха писмо до Комисията, в което поискаха 2027 г. да бъде годината, в която всички нови градски автобуси ще бъдат с нулеви емисии, което означава, че те ще бъдат електрически или водородни. Градовете искат повече електрически автобуси, а това е много добър начин да се увеличи предлагането на такива автобуси. Това ще доведе до намаляване на цената. Цената е проблем за много градове и по-голямото предлагане би намалило общата цена.

Джеймс Никс, ръководител на отдел "Товарни превози" в "Транспорт и околна среда”

В Брюксел електрически автобуси вече се използват по някои линии. Те спират в края на маршрута си, зареждат се за 10 минути и след това продължават. 

Други градове вече са си поставили за цел до 2025 г. да купуват само автобуси с нулеви емисии.

И въпреки че в момента комисарят на ЕС по околната среда не желае да се ангажира с краен срок, той смята, че идеята градовете да се справят сами е стъпка в правилната посока.

 

Става дума за примера, който давате на гражданите. И така, ако градовете не са в състояние със своята покупателна способност да закупят и осигурят чиста мобилност за гражданите, как тогава можете да поискате от гражданите да си купят чист автомобил, когато градът не е в състояние да осигури автобуси за чист въздух? Затова смятам, че това е необходимо. Това е първа стъпка, която ще даде добър пример на всички граждани.

Виргиниюс Синкявичюс, европейски комисар по околната среда

Европейската комисия трябва да публикува предложението си за стандартите за въглеродни емисии за автобуси и камиони по-късно тази година, като тогава може да бъде даден и краен срок.