Европа

Еврокомисар Йохансон: България е осигурила още по-добра защита на границите си

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Еврокомисията се надява на положителна развръзка за разширяването на Шенгенската зона, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

 

България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че изпълняват всички изисквания за присъединяване към Шенген. Те бяха подложени на допълнителните проверки, поискани от някои държави. И България и Румъния са повишили още повече защитата на външните граници.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Изобщо нямаме такава информация, за твърденията на нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро подкуп, категорична беше Йохансон. 

Съветът на ЕС разполага за предстоящото заседание в четвъртък с всички доклади, които показват, че България, Румъния и Хърватия изцяло изпълняват всички изисквания. Тя изрази очакване гласуването на европейските министри на 8 декември да доведе до положителен за трите страни резултат.

 

Онези, които се съмняват в оценката на комисията за готовността на България, Румъния и Хърватия, трябва да знаят, че разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол на границите. Мит е и е нечестно да се твърди, че разширяването на Шенген ще доведе до по-малко контрол. Това означава повече и по-добър контрол.

Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК

За да бъде одобрено приемането на България в Шенгенската зона, е необходимо единодушие от всички страни-членки. Нидерландия остава твърдо против присъединяването на страната ни към Шенген.

По въпроса за членството ни изрази резерви и Австрия.