Политика

Проф. Габровски: Ще се опитам не да разсека, а да разплета възела на българската политика

От Euronews България Euronews България
N Gabrovski BGNES

Заявка за цялостна промяна на политическия тон и връщане към цивилизования диалог направи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски, веднага след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

„Надявам се всички досега са разбрали, че съм консенсусен и диалогичен. Затова вярвам, че изборът на човек като мен – равноотдалечен от всички партии – ще даде добър тон. Защото видяхме, че политическите страсти не водят до нищо. Идеята е в цялостна промяна на политическия тон. Да се премине от това кресчендо и конфронтация към диалог и търсене на допирни точки“, каза проф. Габровски.

Той обеща да отправи покани към абсолютно всички политически сили за разговори в търсене на подкрепа за кабинет. И да търси „професионализъм и експертност“.

„Ситуацията е тежка. Надяваме се другите политически сили да си дадат сметка, че ако влезем в нови предсрочни избори през март, а после през юни, ще изгубим ценно време, ще изгубим пари, които всички ние сме изкарали поотделно, и ще изгубим авторитет“, добави неврохирургът-кандидат за министър-председател.

Това била основната причина да приеме поканата на ГЕРБ-СДС да бъде тяхната номинация.

Проф. Габровски има една седмица да намери парламентарна подкрепа и да предложи състав на кабинет. В противен случай трябва да върне мандата на президента.

В заключение той отбеляза, че е оптимист за това.