Добро Утро, Европа

Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС днес

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес първият проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС.

Партията трябва в едноседмичен срок да състави правителство и да определи премиер.  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има два варианта за номинация за премиер   - той или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии, ако те се съгласят да подпишат управленско споразумение. Вариант ГЕРБ-СДС да върне неизпълнен мандат, няма, изтъкна Борисов.  

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, защото, според него, експертите са нещо като смокинов лист. По думите му всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ тази седмица.  "Продължаваме промяната" обявиха, че ще върнат веднага папката с мандата.   

Ако се стигне до трети мандат, Радев ще го връчи след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през тежката зима. Връчването на първия мандат се случва близо 2 месеца след изборите, което е безпрецеденто.