Ела в...

"Ела в" Джакарта - част 2

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Към средата на 2020-та официалната оценка на гъстотата на населението в Джакарта е около 13 000 души на квадратен километър. Това е с 50% по-високо от гъстотата на Ню Йорк, известен като един от най-гъсто населените в света.

Основните проблеми на Джакарта включват бързия растеж на града, екологичната криза, затрудненият транспорт, задръстванията и наводненията. Проучванията сочат, че Джакарта потъва с до 17 cантиметра на година, което, в съчетание с повишаването на морското ниво, прави града силно предразположен към наводнения и превръща джакарта в една от най-бързо потъващите столици на планетата.

Според изчисленията, до 2050 г. 95% от града ще бъдат под вода. Заради всичко това, през август 2019-та президентът Джоко Уидодо обявява решението за преместване на столицата, която ще бъде наречена Нусантара - в превод „архипелаг“.

 

 

Това е идея на президента Джоко Уидодо и неговата амбиция е до края на 2024 година столицата да бъде преместена от Джакарта в два района на Калимантан. Обсъждат се възможностите за финансиране на един такъв голям проект. Очаква се финансирането да възлезе на над 33 милиарда долара, така че има много предизвикателства пред този проект! Но това ще доведе до столица, в която въздухът ще бъде много по-чист! И освен това тази столица ще бъде съобразена с всички екологични стандарти и стандарти на дигиталната икономика.

Петър Андонов, посланик на България в Индонезия

Джакарта е градът на небостъргачите. Първенец е сред много световни градове и по брой молове - над 130. Това е едно от най-населените места в света - надхвърля 10 милиона жители! А само преди 100 години населението на Джакарта е било по-малко от 150 000 души!

Построена в сърцето на столицата, джамията Истиклял се намира точно пред катедралата на Джакарта. Двете сгради са умишлено построени близо една до друга, за да символизират хармонията между различните религии в страната. Официалните религии са 6 - ислям, протестантство, католицизъм, индуизъм, будизъм и конфуцианство. Затова и Индонезия е наричана най-религиозно толерантната страна в света. 

Джамията Истиклал е разположена на площ отблизо 92 000 кв. м. Построена в чест на независимостта на Индонезия и е най-голямата в Югоизточна Азия, като побира цели 200 000 души едновременно

9 колони поддържат конструкцията на сградата, която има 5 етажа като петте стълба на исляма. Джамията има само едно минаре, което е високо 66,66 метра, заради 6666 строфи в Корана.

Сред известните личности, които са я посетили, са Барак Обама, Бил Клинтън, Муамар Кадафи, принц Чарлз, Ангела Меркел и др.