Свят

Празнично настроение завладява градовете по света

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С наближаването на Коледа все повече градове показват празничната си украса. Светлините на 30-метровото коледно дърво във Ватикана озаряват площад "Свети Петър" и ще го правят до 8 януари догодина. Близо до елхата са разположени дървени скулптури в естествен ръст, пресъздаващи Рождество Христово. Централно място заема фигурата на Младенеца, която обаче ще бъде поставена на Бъдни вечер.

Във Витлеем дадоха начало на празничния сезон със запалването на коледното дърво на централния площад. Там се намира и популярната базилика "Рождество Христово", близо до която беше изпълнен празничен концерт.

Междувременно в германския град Дрезден стотици посетиха фестивала на щолена. Пекарите, които приготвят традиционния сладкиш, събират пари за благотворителни организации за подкрепа на децата. И призовават всеки да го опита.

Какво му е специалното на щолена ли? Първо, създаден е тук, в Дрезден. Освен това е на повече от 500 години и пекарите обичат да ползват най-добрите съставки за печене, а и да продават страхотните сладкиши. Ако го опитате, сами ще разберете защо е толкова вкусен.

Тимо Гириг, председател на сдружение на пекарите в Дрезден

А някои посетители на Дрезден вече потвърждават:

Страхотен е, вкусен и сочен. Просто се топи в устата. Чудесен.

Джими, турист от Торонто

Фестивалът на щолена се отбелязва още от XVIII век и това е първото му издание след началото на пандемията.