Култура

„Бяла Коледа“: Васил Петров с празнично турне за Рождество Христово

От Диана Радева Диана Радева Водещ

След 2 години отлагане, певецът и композитор Васил Петров този декември ще изпълни серия от празнични концерти по случай Рождество Христово.

Празничната програма „Бяла Коледа“ започва на 14 декември от град Перник. На 15 декември ще бъде концертът във Велико Търново, 16 декември – Търговище, а на 19 декември в Хасково.

В концертите участват още Врачанската филхармония, Йордан Тоновски джаз трио, както и гост-солистката цигуларката Зорница Иларионова, която ще представи специален репертоар.

На 21 декември в Голямата зала на Доходното здание в Русе ще бъде изпълнен и концертът, съвместно с Русенската опера, а на 22 декември празничната програма пристига в Габрово.

Всички концерти започват в 19 ч.

„И в двете коледни програми имаме една интимна част по средата на програмата между симфоничния оркестър, където ще представим в по-задушевен вид, в по-камерен състав, част от коледния репертоар“, каза Васил Петров в студиото на „Добро утро, Европа“.

На концертите ще могат да бъдат чути класики от американската коледна музика, също немска и българска коледни класики.

„Имам няколко песни написани по стихове от архимандрит Серафим, които са изключителни, много нестандартни и интересни“, посочи още певецът, който обещава завръщане с обновен репертоар и страхотно настроение, което да предаде и на българската политика.

„Песенната поезия ни потопява именно в атмосферата на Рождество Христово или това, което очакваме по време на Коледния пост, докато останалата част от репертоара засяга по-скоро традицията и всичко, което се случва около Коледа – празничното настроение, снега, който очакваме да завали, елхите, празничните украси и т.н., които са също едни много красиви песни и си струва да ги представим на публиката“, сподели още Васил Петров.

Целия разговор вижте във видеото.