Общество

„Българската Коледа“ вече три години помага на Ивана

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Започна 20-ото юбилейно издание на най-голямата благотворителната инициатива у нас - "Българската Коледа", която вече две десетилетия помага на стотици деца и техните родители в борбата с тежки заболявания. Тази година кампанията е посветена на деца с редки генетични заболявания. Euronews Bulgaria се включва като партньор на "Българската Коледа". Ще ви разказваме историите на децата, на които помогнахте и ще ви запознаем с тези, които имат нужда от нашата подкрепа. 

17-годишната Ивана Кирилова е едно от децата на „Българската Коледа“.

И двете деца на Емилия са с увреждания. Момчето ѝ е на 12 и е с детска церебрална парализа. Ивана е почти пълнолетна и страда от синдрома на Даун. Вече три години семейството живее по-добре благодарение на подкрепата на благотворителната инициатива.

 

Потърсихме съдействие преди три години, тъй като до скоро тук имаше такси, които ни беше трудно да покриваме. Те ни помагат финансово, за да може дъщеря ми да посещава това чудесно място и да се чувства щастлива. Откакто е тук, налага се да изпълняват, и освен че и физически, стават и по-дисциплинирани.

Емилия Михайлова – майка на Ивана

Ивана почти не може да говори. А всяка нейна дума окрилява сърцето на майка ѝ, защото е стъпка към по-нормален живот. Ивана успява да напредне благодарение на посещенията ѝ в дневния център в читалище „Райна Княгиня“.

 

Най ми харесва да съм с приятелите си. Какво обичаш да правиш най-много? Най-много обичам да тренираме. Какво искаш да пожелаеш на децата за Коледа? Да са живи и здрави и да получават подаръци.

Ивана Кирилова

Игри, спорт и приятелство. Това получават децата в този клуб. Срещат отдадени и вдъхновени рехабилитатори, а заниманията са всеки ден.

 

Преди седем години завърших НСА с профил „Адаптирана физическа активност“. От там тръгна всичко и вече стигнахме до това, че жънем международни успехи. Най-голямата ми гордост е, че тези младежи зад мен, както виждате е дисциплината която получиха, и от почти невербални деца, които дойдоха при мен, сега вече са почти младежи в норма.

Слав Петков – председател на Българска федерация адаптирана физическа активност

Ние сме от малкия град Радомир. Още с раждането поставиха диагнозата „Синдром на Даун“, и започнахме да правим това което е по нашите сили. Посещаваше масова детска градина в града. Беше добре приета от децата, имаше чудесно отношение и от нейните учители, но горе долу когато тя беше на пет години, се роди и нейното братче, което също е с увреждане, с детска церебрална парализа. Наложи се да се преместим в София, за да получат специализирана помощ и двамата.

Емилия Михайлова – майка на Ивана

Въпреки, че Ивана не живее в родния си град, тя е щастлива с новите си приятели. Помогнете и вие каузата на Българската Коледа, за да има повече щастливи деца като Ивана.