Европа

1100 украински войници се обучават в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Към момента 1100 войници участват в мисията на ЕС за обучение на украинската армия, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел при посещение на тренировъчен лагер в полския град Бжег.

И допълни, че мисията показва волята на Европа до подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу Русия.

Днес всички са съгласни, че украинската армия е една от най-добрите армии в света. Те доказаха, че в реален бой са едни от най-добрите в света. Съпротивляваха се на руската агресия както никой не би могъл да очаква... Мисията за военна помощ е осезаемо доказателство и илюстрация на цялостната европейска воля за подкрепа на Украйна: военна, финансова, икономическа и политическа. Нашата подкрепа се развива и ще продължи да се развива.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността 

Министрите на външните работи на страните от ЕС одобриха мисията на 14 ноември. Официалното начало бе дадено ден по-късно. Няколко европейски държави вече обучаваха по това време украински войници въз основа на национални споразумения.

Обученията ще се провеждат в 20 страни членки на ЕС, а общият брой на обучените войници ще достигне накрая 15 000. Мисията ще бъде финансирана от Европейския съюз, като разходите по нея възлизат на 100 милиона евро.

В допълнение към това ще има още 15 милиона евро за боеприпаси, както и за покриване на разходите на отделните държави. Германският Бундесвер планира да участва в мисията с осигуряване на бойна подготовка и тактически учения. До 5000 украински войници ще могат да бъдат обучени в Германия.